Eko żelki
W ramach projektu gimnazjalnego z zakresu kuchni molekularnej, który od początku roku szkolnego prowadzę z grupą 14 uczniów oddziału 2C, zorganizowaliśmy dla wszystkich uczniów naszego oddziału warsztaty przygotowywania eko-żelków. Było to nasze pierwsze tak duże zadanie projektowe, więc denerwowaliśmy się, czy uda nam się „zażelować” soki i przeciery owocowe. Okazało się, że nie musieliśmy się obawiać, bo żelko-galaretki wyszły nam świetnie i, co więcej, wszystkim bardzo smakowały!:-) Do żelowania użyliśmy naturalnej substancji o nazwie agar-agar, która pozyskiwana jest z krasnorostów żyjących w wodach morskich u wybrzeży Japonii. Żelowaliśmy przygotowane przez uczniów soki owocowe (sok wyciskany z jabłek) oraz przeciery owocowe (mus truskawkowy oraz malinowy). Bawiliśmy się świetnie i już nie możemy się doczekać kolejnego zadania projektowego, czyli sferyfikacji podstawowej lub odwróconej, czyli tworzeniu smakowych kuleczek z soków.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z naszych warsztatów. FOTORELACJA
Opiekun projektu i wychowawca oddziału 2C,
Marta Tomczyk